Allergiklinikken Sorø

Allergier/krydsreaktioner.

 

Ofte omtales en pollenallergi som høfeber, men høfeber er jo symptomerne fra øjne, næse mv. Man kan også være i tvivl om man er forkølet eller om man har "høfeber", især hvis man ikke har fået konstateret det hos en læge. Er man ofte forkølet i sommerhalvåret med symptomer fra øjne og næse, bør man overveje at blive undersøgt for, om man er allergisk. 

Forskellen på høfeber og forkølelse er følgende: Forkølelse: Gul/grønt sekret fra næsen, evt. stoppede bihuler pga snot, ingen kløe eller nysen. Høfeber: Tyndt, vandet sekret fra næsen, løbende næse, evt. kløe i næsen og hyppige nyseanfald. Evt. kløe i øjne.

Hvad kan man være allergisk overfor?  Man kan udvikle allergi overfor stort set alt, som man får for meget af, uanset om dette er sundt.

Det mest almindelige er pollenallergi overfor: Birk, herunder hassel, el og elm. Græs, bynke,  svampesporer(skimmelsvampe) Alternaria og Cladosporium.

  • Derudover er der bla.:
  • Dyreallergi, alle slags dyr, mest dem med pels, nikkelallergi, parfumeallergi, latexallergi, kulde/trykallergi, husstøvmider og skimmelsvampeallergi, fødevareallergi, enten som en seperat fødevareallergi eller fødevareallergi, hvor man reagerer på fødevarer som en krydsreaktion, når man er pollenallergiker.
  •  
  • Nogle mennesker med pollenallergi reagerer også på bestemte fødevarer/krydsallergi,  hvor man kan få symptomer som:
  • Kløe i mund eller ørerne, kløe i svælget/ganen, evt. hævelse af mund/læber.
  •  
  • Som pollenallergiker  kan man reagere enten hele året, når man spiser en fødevare med krydsreaktion, eller blot i sæsonen. Mennesker er forskellige og reagerer forskelligt.

    Man reagerer på fødevarer, da der i bestemte fødevarer er stoffer, som ligner de stoffer i det pollen, som man ikke kan tåle. Kroppen genkender disse stoffer, og den reagerer mod fødevaren med at frigive histamin i kroppen med dertil hørende symptomer som ved pollenallergi. Som ex. græspollenallergiker behøves man ikke at reagere på alle dertilhørende fødevarer, det kan være, at man kun reagerer på 1 eller måske ingen, igen mennesker er forskellige.

  •  

    Fødevarer med krydsreaktion til pollenallergi:

    Birk (el, elm og hassel):

    Blomster: Påskeliljer, forsythia, hyacint

    Frugt:  kirsebær, blomme,abrikos,fersken,nektarin,kiwi, æble, pære.

    Grøntsager: Tomat, gulerod, peberfrugt, kartoffel, selleri

    Nødder:  Cashewnød, paranød, hasselnød,valnød,mandler, jordnød/peanuts.

  • Græs:

    Blomster:  Raps, syren, ribs, hyldeblomster, kirsebærblomster m.m., fyrrepollen, brændenælde, vejbred

    Frugt: Melon, appelsin

    Grøntsager: Ærter, tomat, kikært, linse, bønner, hvede, rug

    Nødder: Jordnød/peanut

    Bynke:

  • Frugt: Banan, melon, solsikkekerner

    Grøntsager: Selleri, bleg og knold, gulerod, peberfrugt, pastinak persillerod, 

    Andet:   kamille, persille, purløg, nogle kryddersnapse, vermouth.

  • Bemærk: Listen er ikke udtømmende, men blot vejledende og til oplysning.

  •  

     

     

  • Derudover har allergikere ofte intolerance overfor hvede, rug, mælk og tilsætningsstoffer., og en intolerance er forstadiet til en allergi.

    Hvis man i en behandling hos mig også har symptomer overfor mad, medbringer man de fødevarer, som man også bliver behandlet for.

     Ofte bliver allergikere vejledt om, at de skal undgå, det de ikke kan tåle. Med denne metode, kan man nu slippe for at begrænses i sit liv. Man vælger selv, enten gør man det man plejer, eller man kan prøve noget andet. Denne behandlingsmetode befrier en for en masse begrænsninger.

     

     

     

     

     



     
  •  
Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk