Allergiklinikken Sorø

Hvad er Candida Albicans?

Candida (albicans) er en af mange gærsvampe, som lever i os alle i vores tarmsystem. Den er en snylter i vores system, og kan betegnes som et levende væsen, især når den får lov til at formere sig uhæmmet. Den gør intet positivt for os, men ud af de ca 2 kg bakterier, svampe mv, som befinder sig i vores tarmsystem, er der ca 10 svampearter, herunder candida, der er medvirkende til svampeinfektioner i vores krop. Normalt er candidaen uproblematisk, hvis den er i sit encellede knopstadie. Men får den lov at brede sig/formere sig, vokser den til sit myceliske stadie, hvor den danner langt trådformet rodnet, som den kan sende ud gennem tarmslimhinden, hvorved den kan give os en utæt tarm. Dette gør, at ufordøjet rester af føde, affaldsstoffer kan komme ud i blodbanen, og herved skabe allergier/fødevareallergi. Den kan også sprede sig til resten af kroppen på denne måde.

Svampen har sit eget stofskifte, og det danner gifte(mycotoxiner), der igen belaster vores immunforsvar. Svampens affaldsstoffer producerer acetaldehyd, et giftstof for vores krop, som vores lever omdanner til alkohol(ethanol). Svampen danner også østrogenlignende stoffer, som så igen påvirker kvindekroppens egen østrogenbalance, og derved kan der skabes hormonproblemer.

Hvorfor får vi svampeinfektion herunder Candidainfektion?

Vores immunforsvar befinder sig for 70 % af delen i vores tarmsystem, hvor de ca 2 kg bakterier mv også er og lever i harmoni med hinanden, når alt er i balance. De gode tarmbakterier holder styr på de dårlige, og immunforsvaret fungerer som det skal, kroppen har det godt. Når kroppen ikke har det godt, er det tegn på, at vi har tilført (spist) samt levet (stresset) på en måde, så kroppen er kommet ud af balance. Man kan sige, at vores livsstil kan være afgørende for, om en candidainfektion kommer til udbrud, får overtaget.

Hvad laver så ubalance i systemet?

Antibiotikabehandlinger. Især børn idag får ofte antibiotika. Antibiotika slår alle bakterier ihjel, og det er jo godt, at de dårlige bakterier bliver slået ihjel, men de gode gavnlige tarmbakterier, bliver også slået ihjel, og så får candidasvampen optimale betingelser, da der ingen konkurrence er. Den kan formere sig og vokser til sit myceliske skadelige tilstand, hvis kroppens immunforsvar er svækket.Stress, den langvarige tilstand, hvor de negative stresshormoner er i kroppen, candidaen elsker stresshormonet Kortisol.  Vores kroppe er bygget til at indtage god kost, dvs IKKE forarbejdet, raffineret føde, som det moderne menneske idag ofte indtager som mad. Dette giver for meget syre i kroppen, som så skaber ubalance i systemet. Følgende ting kan skabe ravage i vores krop:

Binyrebarkhormon herunder Cortison og Prednisolon. Aastmamedicin, er guf for svampen. P-piller, disse laver ravage i kroppens eget naturlige hormonbalance. Tandfyldninger, plumber med amalgam. Kemo/strålebehandling. Chok/traumer/svære psykiske perioder, giver svækket immunforsvar, da kroppen er i chok. For stort sukkerindtag.

Symptomer på Candidainfektion kan være:

Sukkertrang, føler man skal have sukker ofte. Allergi, astma, Svien på tungen, Hvide, gullige belægninger på tungen, Rygsmerter, Træthed/manglende energi, Depressionslignende  tilstande, Kort lunte, Dårlig hukommelse, Koncentrationsbesvær, PMS, Hormonel uregelmæssighed, Kløe i kropsåbninger, Underlivssvamp,Trøske hos børn, Tarmproblemer, Irritabel tyktarm, Luft i maven, Oppustethed, Ureglmæssig afføring, Eksem, Skæl, Bumser, Vorter, Forkølelsessår, Revner ved mundvige og mange andre symptomer. 

 

Hvad kan man gøre ved en Candidainfektion

Har man mistanke om, at man er belastet af en candidainfektion, kan man evt. gå til lægen og få taget prøver for dette og få en diagnose. Er man til medicin, kan man få lægeordineret medicin mod svampen. Man kan som alternativ blive kinesiologisk testet hos Allergiklinikken Sorø, for at se, om evt. skulle være belastet af svampen. Er det tilfældet, anbefaler jeg nogle bestemte kosttilskud, der sammen skaber balance i tarmfloraen mellem svampe og bakterier. Det er min erfaring og holdning, at man har "spist" sig til en candidainfektion, og derfor kan man også spise sig ud af den med den rigtige føde. Det er dog vigtigt, at man ikke bare udsulter svampen, uden samtidig at opbygge tarmsystemet igen og styrke immunforsvaret.

 

Man kan også prøve at lave en vandtest, som kaldes Salivatest. Som det første om morgenen, inden man spiser eller drikker, spytter man i et halvt glas vand. Vent op til 20 min., se hvad der sker i vandet. Normalt spyt lægger sig ovenpå vandet. Har man candidainfektion, vil man ofte se sit spyt evt. synke til bunden i klumper, eller ofte se spyttet drive/trække nedad mod bunden i trådagtig form. Sådan er et mycelisk stadie, og overalt i din krop. Evt. kan man putte lidt sukker ned i vandet, og se, hvad der sker. Svampen elsker jo sukker.

 

Artikel i Alt For Damerne 2016, hvor Allergiklinikken giver nogle gode råd, læs den her

Se tegning af Saliva test

Se spændende Norsk artikel om Candida med foto af svampetunge her

 

Candida elsker junkfood

Candida elsker junkfood

Er din mund kysseklar?

Er din mund kysseklar?

Uren hud fås ex. af overvækst af candida

Uren hud fås ex. af overvækst af candida

Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk